Европейски депутати от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и

...
Европейски депутати от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и
Коментари Харесай

ЕП се събира спешно заради Барселонагейт

Европейски депутати от Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права ще се съберат изключително на 13 юни, с цел да обсъдят обстановката в България. Това разгласи Елена Йончева, която е част от мониторинговата група.

Целта на чуването е евродепутатите да бъдат осведомени с измененията в правосъдния закон, както и с " неочакваното развиване по каузи, които Европейският парламент следи от години ", както и въпроси, зараждащи от изтекъл запис от съвещанието на управлението на Политическа партия, изяснява Йончева във Facebook.

България е под наблюдаване на мониторинговата група от лятото на 2020 година Оттогава Бойко Борисов е канен два пъти, с цел да бъде изслушан като министър председател на България, само че и двата пъти той изпраща министри да го съставляват. Наложи се евродепутатите да насочат спомагателни въпроси към българските управляващи, в които се интересуваха както от механизмите за отчетност и надзор на основния прокурор, по този начин и за развиването на случаи като " Барселонагейт ", фотосите с чекмеджета с кюлчета и банкноти в спалнята на премиера, записа, на който Бойко Борисов се чува да заплашва предприемач и политически конкурент и други, напомня Йончева.

" Внезапното развиване ", за което Йончева приказва, се отнася за делата " Барселонагейт " и за фотосите с кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов. То пристигна след 1 май и посред свадите, раздрусали прокуратурата, както и откакто ГЕРБ също се оповестиха за уволнението на основния прокурор Иван Гешев. Тогава ненадейно прокуратурата се раздвижи по " Барселонагейт " и Гешев изиска депутатския имунитет на Борисов, с цел да може той да бъде упрекнат за пране на пари по делото. Разследването за кюлчетата пък първо беше прекъснато от градската прокуратура, а по-късно стремително апелативната откри пропуски и подреди производството да продължи.

Законовите промени, упоменати от Йончева, евентуално са тези в Наказателно-процесуален кодекс, с които беше въведен механизъм за следствие на основния прокурор. Със правосъдния закон пък беше понижено болшинството, с което основният прокурор може да бъде уволнен от Висшия правосъден съвет. Тези промени влизат в действие във вторник. Реално, до момента в който пристигна време до чуването, Гешев към този момент може да не е основен прокурор.

Той участва на съвещанието на мониторинговата група през януари 2022 година Тогава пред евродепутатите се яви и Кирил Петков, който беше министър председател.

Мисия, отпред с ръководителя на мониторинговата група Софи ин’т Велд беше в България през септември 2021 година Следващото посещаване е планувано за есента на тази година.

Докладите и заключенията на групата се преглеждат от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент. Те се вземат поради в годишните отчети за върховенството на закона, които ЕК публикува за страните членки. Докладът за 2023 година евентуално ще излезе през юли.

За разискването на 13 юни от мониторинговата група се чака да бъдат поканени представители на Министерството на правораздаването, на прокуратурата и на неправителствени организации.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР